סאגת שמו של המרכז העירוני לקהילה הגאה ששוכן בלב תל אביב-יפו

מתנ"ס זה קיצור של מרכז תרבות נוער וספורט. בקיצור מרכז חברתי שכונתי. מה יש במתנ"ס הגאה שהופך אותו למשהו אחר? ואגב, לא כל המתנ"סים שייכים לחברה למתנ"סים. אני מתקומם נגד לקרא לדברים בשמות מפוצצים.
חוצמזה אם זה באמת מרכז של הקהילה הגאה, מי עומדת בראשו? מתי הוא נבחרה? ומתי החלטנו שמרכז הקהילה הוא בתל אביב? אולי הוא דווקא בירושלים? בקיצור, יש לי בעיה עם השם "מרכז גאה" ואני הרבה יותר מעדיף מתנ"ס גאה של לב תל אביב.

יש כמה דברים שמאוד מפריעים לי בעיר הזו, תל אביב, שגרמו לי לברוח ממנה אחרי שבע שנות גטו. ואחד מהם הוא הניתוק הזה בין האישי לבין הכללי. יש כאלו שקוראים לזה הבועה, אבל אני פשוט חושב שזה הניתוק בין המעשים שלי כאדם לבין ההשפעה שלהם על העולם סביבי. כשאני מגדיר את המועדון שלי כ"מועדון העל", זה נחמד לי לאגו, ואני מניח שזה גם נחמד ליובל אגרט, מנהל המרכז, ולאיתי פנקס, מקימו של המרכז, שהם ב"מרכז". אבל כאשר אני שומע אנשים אומרים שרק בתל אביב אפשר לחיות, כי שם זה המקום היחידי שיש בו פעילות גאה, זה מקומם אותי מאוד. וזה מגיע בדיוק מניסוחים כאלו, שכאילו גן מאיר זה היהלום שזורח על הקצה של העולם. זה לא ככה. זה בסך הכל מרכז שממומן ע"י העירייה, ואם תשאלו אותי, בטח בכפר שמריהו המועצה המקומית משלמת יותר על פעילות קהילתית ויש שם יותר היצע ממה שרון חולדאי נותן. ועדיין לא קוראים לכפר שמריהו מרכז העולם. זה בסך הכל מקום שיש בו רווחה גבוהה.

ואם מה שאני אומר נשמע מנותק, דרמטי - אני מציע לבחון את הפרספקטיבה הזו עם הנוער הגאה שיוצא לכם להכיר. כמה מהם יודעים איזה פעילות גאה יש בחיפה, בחדרה? בגליל העליון? כמה מהם יודעים שיש סניף של האגודה בבאר שבע? שיש מפגשים של איגי במלייאן ת/אלפים יישובים חוץ מגוש דן? וכמה מהם מרגישים שעד שלא יצליחו לברוח מהבית של ההורים, כל החיים שלהם במצב של PAUSE?

בעצם מה שאני אומר - כשאני רוצה לקדם את השלום עם הערבים, אני מתחיל אצלי במקום הכי אישי. במיטה שלי, לא מדברים על ערבים בחוסר כבוד. אצלי בבית ערבים מוזמנים לקפה. וכשהחברים שלי מספרים בדיחה על ערבי, אני מסביר להם ברצינות תהומית עד כדי טירוף, שאני לא מוכן ליחס מזלזל לערבים, כי הם בני אדם. כלומר, אני שופט את המעשים שלי בחומרה ובביקורת מאוד רבה, ולכן לא מוכן לוותר לעצמי גם לגבי המרכז בגן מאיר. גם כאן צריך לבחון מי בדיוק מרוויח מהמושג "מרכז גאה" ומי אלו הם שמפסידים מהכינוי הזה. מי אלו שנפגעים. כי אין ארוחות חינם בחיים. זה מה שלמדתי.

ובלי קצת חכמים שעליהם אפשר להישען - עוד יחשבו שאני המצאתי את הגלגל.

קודם כל מושג השיח במדעי החברה - שממנו אני בונה את הטענה שלי -
"שיח מהווה למעשה את המציאות - האופן שבו אנו מדברים על דברים, האופן בו אנו מתייחסים אליהם, מעצב את המציאות ומכתיב אותה."
לערך "שיח" בויקיפדיה...

לא פחות חשובים הם ההוגים שבנו את התיאוריות האלו -
לערך "מישל פוקו" בויקיפדיה...
לערך "פייר בורדיה" בויקיפדיה...

פייר בורדייה (ציטוט מוויקיפדיה):
מושג מחקרי מרכזי נוסף בהגותו הנו שדה: "שדה הנו מרחב מתובנת, זירה של כוח – יש בו שולטים ונשלטים, יש בו יחסים מתמידים, מתמשכים, של חוסר שוויון ששוררים בתוך המרחב הזה – שהוא גם שדה קרב לשימור או לשינוי יחסי הכוחות הללו" (על הטלוויזיה, עמ' 45). כל גורם בשדה מוגדר ביחס למיקום שלו במרחב, ומתחרה באחרים תוך שימוש בכוח היחסי שיש בידו, ואשר מגדיר את מעמדו בתוך השדה, וכפועל יוצא את האסטרטגיות שינקוט. "כל שדה", מוסיף בורדיה, "מגדיר את עצמו בין השאר באמצעות מושאי-מאבק ואינטרסים ייחודיים לו [...] כדי ששדה יפעל, צריך שיהיו בו מושאי-מאבק ואנשים המוכנים לשחק את המשחק ובעלי הביטוס, הכולל הן הכרה של כללי המשחק האימננטיים, של מושאי-המאבק וכדומה, והן הכרה בתוקפם" ("על כמה מתכונות השדה" בתוך: שאלות בסוציולוגיה, עמ' 113-4).

אם אני בשדה של התייחסות למרכז הקהילתי בגן מאיר, אז יש לי הכח להשפיע על המשחק, והשם שלו נקבע לא רק ע"י מי שתלה שלט, אלא גם אצלי במיטה :-)

תגובות

פרסום תגובה חדשה

ערך מאפיין זה ישאר פרטי ולא יוצג באופן ציבורי.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • תגי HTML מותרים: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • מעבר שורות ופסקאות מתבצע אוטומטית.

מידע נוסף על אפשרויות מבנה קלט